Ringkasan Ultrasound
Prosedur ultrasound adalah selamat dan tidak menyakitkan. Ia menghasilkan gambar-gambar bahagian dalam tubuh menggunakan gelombang bunyi. Pengimejan ultrasound, juga dikenali sebagai imbasan ultrasound atau sonografi, melibatkan penggunaan transduser kecil (probe) dan gel ultrasound diletakkan terus pada kulit.
Pengimejan ultrasound adalah ujian perubatan invasif yang membantu untuk mendiagnosis dan merawat keadaan perubatan.
Prosedur Umum
Anda perlu memakai selesa , pakaian longgar untuk peperiksaan ultrasound anda . Anda mungkin perlu untuk membuang semua pakaian dan barang kemas di kawasan itu untuk diperiksa .
early scan

Scan Awal Kehamilan

Ia dilakukan di minggu-minggu awal kehamilan (7- 11 minggu dari hari pertama tempoh terakhir datang haid anda) untuk memberikan jaminan bahawa degupan jantung pada bayi anda. Ini menentukan tahap kesihatan kehamilan ini. Pemeriksaan ini boleh dilakukan secara scan sahaja. Kaedah adalah selamat dan murah.

BUAT TEMUJANJI
2 3 semester

2nd & 3rd Trimester Scan

Pada bulan kehamilan berikutnya, imbasan atau scan pertumbuhan seterusnya  memberikan saiz anggaran bayi. Ia melibatkan ukuran biometry, kedudukan plasenta, indeks cecair amnion, bilangan janin sekiranya terdapat kembar dan juga menawarkan peluang untuk melihat jantina (pilihan). Pemeriksaan ini dinamakan 2nd & 3rd trimester scan.

BUAT TEMUJANJI
nt

NT Screening (Nuchal Translucency Scan)

Untuk mengesan sebarang anomali kromosom dengan mengukur belakang leher janin itu. Ini hanya boleh dilakukan pada minggu ke 11 hingga ke minggu ke 13 kehamilan sahaja.

BUAT TEMUJANJI
detaild scan

Detail Scan

Juga dikenali sebagai imbasan morfologi dan dilakukan dalam 2D ​​(hitam dan putih). Paling baik dilakukan pada kehamilan anda pada minggu ke 20 – 26 . Ia adalah imbasan terperinci bayi anda. Terdapat banyak aspek yang akan dinilai semasa sesi ultrasound ini untuk memastikan bayi anda berkembang dalam keadaan normal. Kami secara rutin akan melihat kepala dan otak bayi, muka termasuk profil bibir, jantung, dada termasuk diafragma, abdomen termasuk buah pinggang, pundi kencing dan perut; tulang belakang, dan anggota badan termasuk tangan dan kaki. Ini memerlukan keadaan pengimbasan yang baik. Jika bayi anda tidak memberikan kerjasama (kedudukan bayi memainkan peranan penting), kami mungkin memerlukan lebih banyak masa dan imej yang akan diambil pada masa yang lain. Anda mungkin akan diminta untuk berjalan-jalan dan kembali pada hari yang sama atau sesi lain akan dijadualkan.

Setiap pengukuran dibandingkan dengan pelbagai rujukan yang biasa, yang berbeza dengan kehamilan lain. Setiap bayi individu mempunyai ciri-ciri sendiri (contohnya, sesetengah bayi mempunyai ukuran kepala yang lebih besar atau ukuran tulang paha lebih pendek). Ciri-ciri ini sering sama dengan ibu bapa bayi (contohnya, seorang ibu bapa mempunyai kepala lebih besar daripada saiz kepala purata). Ukuran di luar julat normal tidak sentiasa ketara, terutamanya jika perbezaan adalah minimum. Bayi anda akan dinilai dengan teliti jika terdapat kebimbangan mengenai ukuran  yang tidak normal.

Aspek-aspek lain yang dinilai adalah:
– Kadar Jantung bayi dan irama
– Bilangan bayi (Jika kembar)
– Kedudukan plasenta
– Jumlah cecair amnion sekitar bayi anda
– Tempoh serviks – Rahim Ibu

BUAT TEMUJANJI
3d4dscan

3D/4D/5D/HDLIVE Scan

Imbasan 3D menunjukkan masih gambar bayi anda dalam tiga dimensi. imbasan 4D menunjuk bergerak imej 3D bayi anda.
Masa yang terbaik untuk mempunyai 3D atau 4D scan adalah apabila anda berada di antara 26 minggu dan 32 minggu kehamilan.
Ia adalah semula jadi untuk menjadi anda benar-benar teruja untuk dapat melihat bagaimana bayi anda dalam bentuk fizikal. Anda boleh melihat bentuk mulut dan hidung bayi anda, atau dapat mengesan dia menguap atau lidahnya keluar.

Imbasan 3D4D/5DHDLIVE adalah dianggap selamat, kerana imej-imej yang terdiri daripada bahagian-bahagian imej dua dimensi ditukar kepada gambar. Imbasan 3D4D/5DHDLIVE boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai kelainan yang boleh dikenalpasti. Kerana imbasan ini boleh menunjukkan lebih terperinci dari sudut yang berbeza. Pengimbasan 3D4D/5DHDLIVE juga boleh menjadi berguna untuk melihat hati dan organ-organ dalaman yang lain.

Sebelum 26 minggu bayi anda mempunyai lemak yang sangat sedikit di bawah kulitnya, jadi tulang mukanya akan menunjukkan melalui imbasan scan. Selepas 32 minggu, kepala bayi anda boleh pergi jauh ke dalam pelvis anda, jadi anda mungkin tidak dapat melihat mukanya. Jika plasenta berada di hadapan kandunganmu (rahim), yang dikenali sebagai anterior plasenta, anda akan mendapat imej yang terbaik untuk bayi anda jika anda menunggu sehingga minggu ke 28 kehamilan anda.

Ia adalah perkara semula jadi untuk anda ingin melihat wajah bayi anda pada imbasan 3D4D/5DHDLIVE . Tetapi kadang-kadang ia tidak mungkin, bergantung kepada bagaimana dia berbohong. Jika dia berbaring menghadap ke arah luar, dengan kolam renang yang baik cecair amnion sekitar ciri-ciri itu, anda akan dapat melihat wajahnya dengan jelas. Tetapi jika dia menghadap belakang anda, kepalanya yang jauh ke bawah di pelvis anda, atau tidak banyak cecair di sekeliling, anda tidak akan melihat banyak. Begitu juga jika anda mempunyai banyak lemak perut.

Sonographer mungkin meminta anda untuk pergi berjalan-jalan, atau untuk kembali dalam seminggu, apabila bayi anda mungkin telah berpindah ke kedudukan yang lebih baik. Jika tidak, tidak mungkin dapat  pandangan yang baik untuk wajahnya.

BUAT TEMUJANJI