Congenital Talipes Equinovarus (CTEV) / Clubfoot

Pengenalan

‘Congenital Talipes Equino Varus’(CTEV) atau dikenali sebagai “Clubfoot” merupakan kondisi kaki di kalangan kanak-kanak. Kondisi ini mempunyai sebelah atau kedua-dua belah kaki yang menghala ke atas dan ke dalam sewaktu dalam posisi kaki yan tidak memijak lantai.

Terdapat dua jenis “Clubfoot”:

 1. Clubfoot berpunca dari Postural – Melibatkan otot yang tegang sahaja. Tulang dan sendi di sekeliling tidak terjejas

 2. Clubfoot berpunca dari Struktur – Melibatkan struktur tulang dan sendi yang mengalami perkembangan kurang sempurna. Kaki tidak dapat mencapai julat pergerakkan yang penuh secara pasif

Kondisi “Clubfoot” mempunyai kecenderungan untuk berlaku sebanyak 1 dalam 1000 kelahiran. Kekerapan kodisi yang berlaku di kalangan bayi lelaki adalah dua kali ganda berbanding bayi perempuan. Sejarah keluarga juga dapat menyumbang kepada kekerapan tersebut.

Sumber: http://www.kkh.com.sg/HealthPedia/ Pages/ChildhoodIllnessesClubFoot.aspx

Sumber: http://ortotik-prostetik.blogspot.com/2014/04/teknik-perawatan-untuk-kaki-pengkor.html

Punca Clubfoot

 • Punca postural: Packing Disorder (anak pertama, bayi bersaiz besar >4kg pada kelahiran, kekurangan air ketuban sewaktu mengandung)

 • Punca struktur: tidak diketahui. Juga boleh disebabkan oleh faktor genetik

Bila Saya boleh mengenalpasti Clubfoot bayi saya?

Anda boleh mengenalpasti talipes semasa detail scan dalam minggu 18-26 minggu. Ultrasound tidak boleh mengenalpasti berapa teruk kesan talipes semasa bayi dalam perut, tetapi ia akan membantu dalam mengesan simptom-simptom lain (terutamanya jika ia berkaitan dengan masalah genetik) serta membantu dalam pengurusan penyakit selepas bayi dilahirkan.

talipes 2 talipes 1

 

Sekiranya talipes tidak dapat dikesan dalam ultrasaound scan biasa,  ia juga boleh dikenalpasti pada peringkat kelahiran seseorang bayi semasa pemeriksaan newborn. Gejala/ tanda adalah seperti berikut:

 • Kaki yang menghala ke dalam dan ke atas

 • Tegang pada otot betis

 • Julat pergerakkan yang terhad di sendi pergelangan kaki (berpunca struktur)

 • Deformiti kaki yang ketara

 Komplikasi

 • Gaya jalan (gait) yang kurang normal

 • Kesakitan kaki

 • Ketidakselesaan pada kaki jika kondisi ini tidak dirawat pada peringkat awal

 • Susah untuk berjalan atau mengerakkan kaki secara normal jika kondisi tidak dirawat

 Rawatan Fisioterapi

 • Berpunca Postural: Rawatan Fisioterapi boleh mengatasi kondisi clubfoot dengan efektif:

 • Senaman regangan

 • Teknik stimulasi kepada tapak kaki

Sumber: http://www.dermalinstitute.com/us/news/?m=201202

Sumber: http://www.steps-charity.org.uk/CDH/DDH/67246-Physio-weak-muscles-Kinesio-Tape.html

 • Teknik mengaplikasikan taping

 • Manipulasi tisu lembut (melakukan urut pada otot)


Sumber : http://raisingchildren.net.au/articles/baby_massage.html/context/430

 • Berpunca Struktur:

 • Kasting berterusan (serial casting) dan manipulasi kaki

 • Rawatan pembedahan untuk kes yang serius seperti: Achilles Tenotomy

Sumber: http://thephysiotherapy.com/clubfoot-or-ctev-congenital-talipes-equinovarus/

Sumber: http://www.kkh.com.sg/HealthPedia/Pages /ChildhoodIllnessesClubFoot.aspx

 • Semanan regangan supaya otot yang terlibat tidak memendek

 • Senaman untuk meningkatkan julat pergerakkan sendi

 • Senaman untuk meningkatkan joint sense dan pengawalan pergerakkan pada sendi pergelangan kaki

 • Senaman untuk menguatkan otot betis, kumpulan otot peroneal dan paha

 • Preskripsi untuk sokongan arkus tapak kaki (foot arch support) untuk meningkatkan kefungsian biomechanic kaki

 • Sokongan Orthosis untuk kaki seperti Ankle-Foot-Orthosis (AFO)

Kesimpulan

Pengenalpastian kondisi ini pada peringkat awal adalah sangat penting. Perawatan awal kepada kondisi clubfoot boleh menyenangkan proses rawatan kerana sendi dan otot kanak-kanak adalah lembut. Untuk kondisi yang memerlukan pembedahan, rawatan fisioterapi biasanya dilakukan sejurus selepas itu.

Sumber:  http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/bayikanak-kanak/keperluan-kanak-kanak-khas/congenital-talipes-equinovarus-ctev

Cara Mengenal Jaundice Pada Bayi

jaundice
jaundice

Jaundice atau dikenali juga sebagai ‘demam kuning’. Sebenarnya ia tidak melibatkan jangkitan demam. Ia adalah penyakit yang menyebabkan tubuh bayi berwarna kuning.
Demam kuning terjadi apabila hati bayi tidak cukup matang untuk meneruskan proses penyingkiran bilirubin daripada badan.

Bilirubin adalah bahan dalam badan yang dihasilkan daripada proses pemecahan sel darah merah.
Bilirubin akan dikumuhkan oleh limfa tetapi disebabkan limfa bayi tidak matang, jadi ia tidak mampu dikumuhkan dalam tempoh yang cepat.
Cara Mengenal Bayi Jaundice.

1. Tekan hidung tiga hingga empat saat menggunakan jari telunjuk. Kemudian lepaskan. Jika bayi mengalami jaundis, bahagian berkenaan akan kelihatan kuning.

2. Cara yang sama boleh digunakan dengan menekan gusi bayi.

3. Cara yang paling senang untuk mengesan jaundis ialah menerusi mata putih bayi yang biasanya bertukar kekuningan jika mengalami jaundis.

Kehamilan & Keputihan

Bagaimana saya tahu jika saya mengalami keputihan?

Lelehan faraj yang lebih banyak daripada biasa adalah normal bagi wanita hamil. Lelehan yang sihat bersifat cair dan berwarna seperti susu. Tetapi jika anda mengalami keputihan:

 • lelehan itu menjadi pekat, berwarna putih seperti krim atau seperti keju kotej;
 • terdapat kegatalan, sakit atau warna kemerah-merahan di dalam atau sekeliling faraj atau punggung anda;
 • anda akan rasa sakit apabila bersama suami;
 • rasa sakit apabila membuang air kecil.

Bagaimanakah saya boleh mendapat keputihan?

Jangkitan pada bahagian faraj agak biasa berlaku semasa hamil. Keputihan diakibatkan oleh kulat mikroskopik atau yis yang dipanggil candida albicans. Kulat ini ada dalam badan setiap orang. Ia merupakan sebahagian daripada sistem penghadaman kita dan secara umumnya, bakteria dalam badan mengawalnya. Biasanya ia hidup dalam faraj tanpa memudaratkan dan anda mungkin tidak tahu ia berada dalam badan anda.

 

Namun ia menjadi satu masalah apabila terdapat ketidakseimbangan di antara jumlah kulat yis dan mikro-organisme lain dalam badan kita. Anda lebih berkemungkinan mengalami keputihan jika:

 • Anda hamil. Semasa hamil, faraj kita mengandungi gula yang tinggi yang dipanggil glikogen, dan ini menggalakkan pertumbuhan kulat.
 • Anda memakai pakaian yang ketat atau yang diperbuat daripada bahan sintetik, seperti seluar jeans atau seluar dalam daripada nilon. Pakaian seperti ini panas dan menghalang peredaran angin, lantas menggalakkan pertumbuhan keputihan.
 • Anda menggunakan mandian buih berwangian atau pelapik seluar dalam beraroma yang mungkin menyebabkan ketidakselesaan.
 • Anda mengambil antibiotik. Antibiotik boleh mengganggu keseimbangan di antara mikro-organisme baik dan jahat yang tinggal di dalam perut anda.
 • Anda mengalami kencing manis atau diabetes gestasi yang tidak dikawal dengan baik.

Walaupun keputihan tidak dikategorikan sebagai penyakit yang berjangkit melalui hubungan seksual, anda boleh mengalaminya jika suami anda mengalaminya.

 

Bilakah saya harus berjumpa doktor?

Jika anda rasa anda mengalami keputihan, beritahulah doktor anda. Jangan menderita dalam diam. Doktor anda mungkin akan memeriksa kawasan di sekitar faraj untuk mengenalpasti masalah sebenarnya. Jika beliau tidak pasti samada itu adalah keputihan, beliau akan mencadangkan ujian makmal dilakukan, di mana sedikit cairan akan diambil daripada faraj dan dihantar ke makmal.

 

Doktor anda mungkin akan mempriskripsikan ubat jenis pessari atau krim anti kulat yang sesuai digunakan pada tahap kehamilan anda. Anda mungkin memerlukan rawatan penuh selama tujuh hari untuk menghapuskan keputihan dengan sempurna. Walau bagaimanapun, jika anda dalam trimester pertama, doktor anda mungkin tidak mahu mempriskripsikan apa-apa setakat itu.

 

Jika anda diberikan ubat jenis pessari, anda juga mungkin diberi alat untuk memasukkan ubat itu ke dalam faraj. Jika ini berlaku, berhati-hati supaya tidak memberi tekanan kepada serviks, iaitu bahagian leher uterus (rahim) anda. Anda mungkin lebih suka memasukkannya dengan perlahan-lahan menggunakan jari sendiri.

 

Keputihan boleh jadi sukar untuk dihapuskan apabila anda hamil. Rawatan yang berkesan bagi wanita yang tidak hamil mungkin tidak berkesan pada anda. Bincanglah dengan doktor anda sebelum menggunakan apa-apa ubat yang boleh dibeli di pasaran. Ia bukan sahaja mahal, malah tidak semestinya berkesan dan mungkin tidak sesuai digunakan semasa hamil. Jangan ambil ubat yang anda harus telan untuk merawat keputihan. Kita masih belum tahu samada ianya selamat diambil ketika hamil.

 

Jika suami anda mempunyai simptom-simptom keputihan, dia juga perlu menerima rawatan. Jika tidak, ada kemungkinan anda akan dijangkiti lagi walaupun setelah anda menerima rawatan.

 

Adakah apa-apa rawatan di rumah yang boleh saya cuba?

Sesetengah cadangan berikut mungkin boleh membantu:

 • Sapukan yogurt asli dengan bakteria hidup ke dalam dan di sekeliling faraj.
 • Pakai seluar dalam kapas, seluar panjang yang longgar atau kain.
 • Jangan berendam dalam mandian panas terlalu lama kerana ini menyediakan persekitaran yang hangat dan lembap yang sangat sesuai untuk pembiakan kulat. Jangan gunakan mandian buih yang mempunyai wangian juga.
 • Lap punggung hingga ke bahagian hadapan sehingga benar-benar kering selepas anda ke tandas.
 • Pastikan faraj anda cukup basah sebelum anda bersama suami.

 

Adakah keputihan akan membahayakan bayi saya?

Tidak. Bayi anda selamat dan terlindung di dalam uterus (rahim) anda dan tidak terjejas sama sekali. Jika anda mengalami jangkitan semasa anda sakit bersalin, ada sedikit kemungkinan yang bayi anda akan dijangkiti apabila dia melalui faraj anda ketika keluar daripada rahim.

 

Jika bayi anda yang baru lahir mengalami keputihan, anda akan melihat tompokan putih di mulutnya. Jika anda menyusu badan, kedua-dua ibu dan bayi memerlukan rawatan kerana keputihan ini boleh merebak ke payudara anda juga.

 

Anda mungkin dapati keputihan datang dan pergi sepanjang kehamilan. Walaupun ia mengambil masa untuk dihapuskan dan agak tidak menyelesakan, ia bukanlah sesuatu yang perlu dirisaukan sangat.

 

SUMBER DRP BABYCENTER.COM