9 Perkembangan Bayi Dalam Rahim Yang Pasti Mengagumkan

Berikut antara perkembangan dan tindak balas bayi dalam kandungan.
1. Penglihatan
Kelopak matanya masih tertutup rapat, tetapi pada minggu ke-28, matanya tidak tertutup rapat lagi. Bayi mungkin melihat serta membuka dan menutup matanya.
2. Pendengaran
Bayi boleh mendengar suara anda dan sekiranya dia sedang tidur, dia boleh dibangunkan oleh bunyi muzik yang kuat. Dia mungkin menggemari beberapa jenis muzik dan menunjukkan kegemarannya melalui pergerakan. Dia akan melompat apabila terdengar bunyi yang mengejutkan.
3. Ekspresi Wajah
Bayi mengerutkan dahi, menjulingkan mata, mengerutkan bibir serta membuka dan menutup mulut.
4. Sistem Sokongan Hidup
Bayi dibekalkan dengan nutrien oleh plasenta serta dilindungi oleh cecair amnion hangat yang boleh ditukar setiap empat jam. Cecair ini mengawal suhu badan bayi serta melindunginya daripada jangkitan dan hantukan yang tiba-tiba.
5. Pergerakan
Bayi menendang dan menumbuk, dan ada kalanya membuat balik kuang. Bayi boleh menggenggam tangannnya.
6. Corak Tidur
Bayi tidur dan bangun secara tidak tetap. Bayi mungkin paling aktif ketika anda cuba hendak tidur.
7. Keperibadian
Bahagian otak yang melibatkan peribadi dan kecerdikan lebih kompleks apabila tiba bulan ketujuh. Oleh itu, peribadi bayi akan terbentuk tidak lama lagi.
8. Menghisap, Menelan Dan Bernafas
Bayi menghisap ibu jari dan menelan air panas (cecair amnion) yang mengelilinginya lalu mengalirkan air itu keluar dari badan sebagai air kencing. Kadangkala bayi minum terlalu banyak cecair tersebut dan tersedu. Bayi membuat pergerakan bernafas dengan dadanya, berlatih untuk persediaan hidup di luar rahim.
9. Rasa
IMG_20160412_1_2Tunas rasanya sedang terbentuk dan menjelang minggu ke-28, bayi dapat bertindak balas terhadap rasa manis, masam dan pahit.