Nuchal Translucency (NT) Scan

Apakah Nuchal Translucency?

Ini ialah cecair di bawah kulit pada tengkuk bayi. Ia boleh diukur menggunakan ultrasound semasa bayi anda di antara 11 minggu dan 13 minggu dan enam hari. Cecair ini ada pada kesemua bayi, tetapi ramai bayi dengan sindrom Down mempunyai cecair ini pada tahap yang lebih tinggi.

Imbasan nuchal translucency (NT) ialah ujian saringan yang menilai samada bayi anda berkemungkinan mempunyai sindrom Down. Ujian saringan hanya boleh menganggarkan risiko bayi anda mempunyai sindrom Down, manakala ujian diagnostik seperti CVS atau amniosintesis akan memberi anda diagnosis yang tepat (tetapi mempunyai risiko kecil keguguran).

Imbasan NT tidak dapat memberitahu dengan tepat samada bayi anda mengalaminya, tetapi ia boleh membantu anda membuat keputusan samada perlu membuat ujian diagnostik atau tidak.

Bagaimanakah imbasan NT ini dilakukan?

Kelebaran NT akan diukur. Kulit akan kelihatan sebagai satu garisan putih, dan cecair di bawahnya akan kelihatan hitam.

NT yang berukuran sehingga 2mm adalah normal pada kira-kira minggu ke-11, dan sehingga kira-kira 2.8mm menjelang minggu ke-13 dan enam hari. NT biasanya bertambah sekata dengan tumbesaran bayi. Pertambahan NT tidak bermakna pasti ada masalah. Ada di antara bayi tanpa sindrom Down juga mengalami peningkatan NT. Apabila NT bertambah, risiko Down dan ketaknormalan kromosom lain juga meningkat.

Berapa tepatkah imbasan nuchal translucency ini?

Imbasan NT mengesan kira-kira 75 peratus bayi dengan sindrom Down. Gabungan imbasan NT dan ujian darah boleh memberi keputusan yang lebih tepat. Ujian darah mengukur tahap beta-hCG bebas hormon dan protein PAPP-A. Bayi dengan sindrom Down biasanya mempunyai tahap hCG yang tinggi dan PAPP-A yang rendah. Apabila imbasan NT digabungkan dengan ujian darah ini, kadar pengesanan meningkat sehingga kira-kira 90 peratus. Ujian ini dipanggil ujian gabungan.

 

Cleft Lip and Palate (Sumbing Bibir dan Lelangit)

APAKAH SUMBING BIBIR DAN LELANGIT?

Sumbing bibir dan lelangit merupakan cacat akibat kelainan deformitas kongenital yang disebabkan kelainan perkembangan wajah selama gestasi. Sumbing dapat terjadi pada bibir, langit-langit mulut (palatum), ataupun pada keduanya. Sumbing terjadi dalam pertama 30-60 hari kehamilan. Bibir biasanya dibentuk pada 5-6 minggu kehamilan dan langit-langit dibentuk pada 10 minggu.

Sumbing bibir terbahagi kepada 2 iaitu unilateral dan bilateral.

APAKAH YANG MENYEBABKAN SUMBING?

Penyebab yang tepat tentang sumbing tidak diketahui, tetapi dipercayai berlaku dengan gabungan faktor genetik dan persekitaran. Kebanyakan yang memperoleh anak sumbing mempunyai sejarah ahli keluarga yang mengalami keadaan yang sama. Pengambilan ubat yang tanpa rujukan doktor, racun dan jangkitan viral turut menjadi faktor kepada terjadinya keadaan ini.

Ibu yang mengambil ubat untuk epilepsi mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi melahirkan bayi dengan sumbing. Ini meliputi ubat-ubat seperti:

  • Phenytoin,
  • Phenobarbital,
  • Natrium valproate,
  • Benzodiazepines dll.

Mereka mengambil kortikosteron, metotreksat (untuk psoriasis, radang sendi atau kanker) atau isotretinoin (untuk jerawat) adalah juga berisiko. Kekurangan vitamin b dan asam folat dalam diet ibu adalah penyebab umum berkait dengan sumbing dalam yang baru lahir. Wanita yang lebih tua pada waktu kelahiran bayi mereka berada pada risiko yang lebih tinggi memiliki anak dengan sumbing. Infeksi virus selama kehamilan juga dapat dikaitkan dengan sumbing.

MASALAH YANG MUNGKIN WUJUD SEBAB SUMBING

Kegagalan untuk mendapatkan berat badan yang sepatutnya

Bermasalah dalam pengambilan pemakanan

Aliran susu melalui rongga hidung semasa menyusu

Gigi tidak sejajar

Jangkitan pada telinga

RAWATAN

Pakar yang terlibat dalam proses rawatan sumbing adalah seperti:

Pakar pembedahan plastik

Pakar Pembedahan Otolaryngologi (ENT)

Doktor Gigi (dentist)

Orthodontist (Pakar Pembentukan Gigi)

Audiologist (Pakar Pendengaran dan Pakar Terapi Pertuturan)

Kakitangan kesihatan.

Rawatan yang terlibat pula adalah:

1 – 3 bulan : Pembetulan bibir

9 – 12 bulan : Pembetulan lelangit

1 – 2 tahun : Penilaian pendengaran

3 – 4 tahun : Penilaian pertuturan

8 – 10 tahun : Ortondontik

9 – 12 tahun : ‘Alveolar Bone Grafting’ (ABG)

13 – 17 tahun : Rawatan susulan ortodontik

18 tahun dan atas : Pembedahan rahang (jika perlu)

Jadual rawatan boleh berubah bergantung kepada individu. Yang penting perlu mendapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

KUMPULAN SOKONGAN

Persatuan Klef Bibir dan Lelangit Malaysia (CLAPAM) ialah organisasi tanpa untung (non-profit), bukan kerajaan, dan kumpulan sokongan yang terdiri dari ibu bapa yang mempunyai anak yang dilahirkan dengan berkeadaan klef (sumbing) bibir dan/atau lelangit, orang dewasa yang berkeadaan klef bibir dan/atau lelangit dan para profesional kesihatan yang mengendalikan individu ini.

Website: http://bahasa.clapam.org.my/

Box # 611, Lot 4.46A, 4th Floor

Wisma Central, Jalan Ampang

50450, Kuala Lumpur

Tel/Fax : 03-2162 1445

E-Mail :  senyum@clapam.org.my / clapam@streamyx.com